dilluns, 11 d’abril del 2011

Article sobre les pràctiques BDSM (Accent Bord)

El 5è número de l'Accent Bord és a punt de sortir! Aquests dies us anirem avançant alguns dels articles que hi podreu trobar. Comencem amb un text de la Glòria Hole sobre les pràctiques BDSM.

Les úniques cadenes, les del BDSM! Per Glòria Hole.

Definim i aclarim conceptes

BDSM: acr m Acrònim resultant de la combinació de tres acrònims i sigles encadenats:

BD: Bondage i Disciplina. El Bondage és la immobilització amb cordes i nusos d’una persona submisa i esclava, amb una recerca estètica i/o decorativa del cos.

La disciplina en la pràctica BDSM és el conjunt de regles (físques, morals i mentals) imposat a una persona submisa o esclava per una persona dominiant per mantenir-ne l’ordre i a submissió.

DS: Dominació i Submissió. La dominació en la pràctica BDSM és la preeminença sobre una persona submisa o esclava i l’adquisició amb ella de certs ‘beneficis’ i certes obligacions derivats del fet d’acceptar-ne part de o tota la llibertat personal i certs serveis.

La submissió en la pràctica BDSM és l’obediència a una persona dominant amb renúncia a parts de o totes les llibertats personals a favor d’ella i amb adquisició d’obligacions.

SM: Sadisme i Massoquisme (termes tant lligats que sovint hom parla de Sadomassoquisme. També s’usa el terme SM o Sadomassoquisme per referir-se a les pràctiques BDSM). El Sadomassoquisme és el comportament sexual en què l’excitació i el plaer sexual són produïts pel sofriment físic i/o psíquic (la persona sàdica infligeix el sofriment i la persona massoquista el reb. I ambdues experimenten excitació i plaer).

Parlem-ne!

Sovint s’ha simplificat el BDSM com una pràctica que gira exclusivament al voltant del dolor. No obstant, el dolor no és imprescindible i quan es produeix es limita curosament.

La dinàmica bàsica del BDSM és la dicotomia del poder, no el dolor.

La il·lusió de la violència, i no la violència per si mateixa, és la que excita a les persones que practiquem el sadomassoquisme. En l’essència del BDSM no s’hi troba el dolor sinó la idea de control, de dominació i de submissió en una escena pactada, consensuada.

Ara bé, el dolor sovint apareix a les escenes i tot i que no és cabdal, sí que té las eva importància. Ja sigui utilitzat per l’estimulació sexual, per la producció d’endorfines que proporcionen una sensació d’eufòria i benestar o per accentuar el simbolisme de la dominació.

L’intercanvi de poder de forma consensuada és el que resulta eròtic i el dolor és només un mètode (i no pas l’únic) per aconseguir aquest intercanvi de poder.

El BDSM, pràctiques sexuals al marge del patriarcat

El motor de les pràctiques BDSM és la fantasia. Així, en l’escena BDSM s’hi reflecteixen imaginaris culturals i s’estableixen dinàmiques de rol consensuades. D’aquesta manera el BDSM ens permet desenvolupar els nostres desitjos més enllà d’una genitalitat restrictiva orientada a la procreació o a l’afirmació d’una determinada identitat de gènere.

Per tant, el BDSM ens permet desenvolupar les nostres sexualitats al marge de les opressions patriarcals. I és que en les escenes BDSM no hi ha violència de gènere, no hi ha coitcentrisme, no hi ha capteniment del desig…i fins i tot, es pot afirmar que l’estúpida barrera entre el ‘desig homo’ i el ‘desig hetero’ desapareix o es dilueix força, cosa que gairebé mai passa en les pràctiques sexuals convencionals.

Desmuntem els prejudicis!

La idea que té molta gent del BDSM és la d’un submón ple de violència i abusos, on impera el cuir, els fuets i els talosn d’agulla. Res més lluny de la realitat.

Tot i que paràcticament desconegudes pel gran públic, autores com Jay Wiseman o Brenda Lover s’han encarregat de publicar assajos i obres de divulgació on s’ensenya que el BDSM és, per sobre de tot, una activitat sana, segura i consensuada.

Sovint també, quan per exemple s’observa una foto d’una escena BDSM en què una dona és sotmesa per un home, de seguida es pensa en violència de gènere.

Doncs cal tenir clar que en la subcultura BDSM les agressions masclistes, homòfobes o transfòbiques no hi tenen cabuda. Per tant, quen en una escena BDSM la persona dominant és un home i la persona submisa és una dona, es tracta només d’un rol consensuat i emmarcat en aquella escena concreta. I el mateix succeeix quan la persona dominant és una dona i la dominada és un home, o quan les dues són dones, o homes…

Alguns estris i indumentària de les pràctiques BDSM

Assot (més conegut per l’anglicisme flogger): flagell format per diverses cordes o corretges normalment de cuir. Serveix per la flagel·lació intensa generalment a l’esquena.

Corda: cordill gruixut I flexible, de secció rodona, format per un conjunt de fils agrupats, que s’usa per immobilitzar, lligar… Element clau del bondage.

Pinça: instrument format per dues peces que poden estrènyer-se i atrapar entre elles un gruix de carn, una mica de pell…en el BDSM s’utilitza sobretot per pinçar els mugrons. Existeixen pinces especials per la pràcica BDSM (metàl·liques, amb graduació d’intensitat i unides per una cadena que permet l’estirament) però també s’utilitzen les pinces clàssiques de fusta per estendre la roba.

Manilla: anel de ferro o corretja de cuir que se cenyeix al voltant del puny i s’uneix, generalment amb una cadeneta o una barreta, a una altra, posada a l’altre puny o a un punt de suport fix.

Pala: tros de fusta o cuir rígid o semirígid més o menys ample unit a un mànec. Serveix per a la pràctica de l’spanking (surra): conjunt de cops donats sobretot a les natges.

Mordassa de bola: bola generalment de cautxú, que s’insereix entre les dents i es manté a lloc mitjançant una corretja que se subjecta al clatell per impedir parlar, llepar…en definitiva, per accentuar el rol de submissió.

Pel que fa a la indumentària, en la subcultura BDSM sovint s’usen cotilles, peces de cuir i goma, lligacames, botes (militars, de goma, altes…), sabates de taló, arnessos, camises de quadres (leathers i óssos), màscares, disfresses (uniformes, del món de la medicina, religioses, esports, futurista, d’època, d’animals-sobretot de gossos-, imitació d’altres subcultures com la punk)…No obstant, el BDSM no ‘obliga’ a ultilitzar una parafernàlia concreta.

Arnès: conjunt de diverses cintes o corretges normalment de cuir que, subjectat al cos d’una persona, en decoren el tors, en restingeixen els moviments i/o permeten de lligar-lo còmodament a un punt fix. S’usa sobretot en les subclutures leather i dels óssos per accentuar la masculinitat de forma hiperbòlica (teatralització íntimament lligada al BDSM que permet desactivar possibles conductes masclistes perl fet que la simbolitazió de la masculinitat esdevé una performativitat fantasiosa i no pas opressiva).

També algunes dominàtrix es posen arnessos atretes pel fetitxisme leather.

Llibres per endinsar-nos al BDSM

El Diccionari multilingüe de BDSM és un dels pocs llibres que s’han fet en la nostra llengua sobre temàtica BDSM. És un recull extens de terminologia BDSM amb definicions i traducció al francès, castellà i anglès. En una cultura on imperen eks anglicismes, és d’agrair l’esforç que han fet les autores, Bartomeu Domènech i Sibil·la Martí, per trobar els mots adients a base d’investigar, resignificar…

Un altre llibre interessant és BDSM, estudios sobre la dominación y la sumisión, on podem trobar diversos estudis sociològics sobre el món BDSM. Així, hi trobarem anàlisis sobre el BDSM de gais i lesbianes, el BDSM i el treball sexual, les dones en l’escena BDSM, BDSM i cultura popular, el rold el dolor i de la fanatasia en el sadomassoquisme…


El Brot Bord hem confeccionat l'exposició

'Pràctiques BDSM, sexualitats alternatives al marge del patriarcat'.

Si la voleu penjar al vostre casal, demana'ns-la!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada